Scheldestraat 52 • 1823 WB Alkmaar
T 072 750 31 22 M 06 51 32 46 62
contact@studiohekwerk.nl


Elk merk heeft tegenwoordig een icoon nodig

Allereerst zullen we moeten vaststellen wat we in deze context bedoelen met een icoon. Een icoon is in dit geval een kleine afbeelding of een teken dat een merk weergeeft. Deze afbeelding is dus onderdeel van je branding. Het wordt ook wel eens pictogram genoemd of ‘icon’ als je de dingen graag in het Engels zegt. Ik gebruik het liefst het woord icoon, omdat het icoon ook iconisch (beeldbepalend) is. Maar waarom is het icoon tegenwoordig zo belangrijk?

Waarom is het icoon belangrijk?

Heel simpel gezegd is het belangrijk omdat je op de sociale media aanwezig bent of een app hebt. Elk merk of organisatie is tegenwoordig wel aanwezig op die sociale media en dan moet je een afbeelding uploaden om je  profielfoto in te stellen. Veel bedrijven uploaden hun logo en denken dan dat het wel goed is, maar in veel gevallen komt dat logo helemaal niet over in dat kleine rondje of vierkantje. Het is te gedetailleerd of te breed of juist te hoog. 

Toen ik als grafisch ontwerper begon met het ontwerpen van logo’s was vaak het criterium dat het moest passen op een pen en het moest ook goed overkomen in de krant, dus duidelijke heldere lijnen en de mogelijkheid om het in het zwart/wit af te drukken was een vereiste. Nu is er eigenlijk een criterium bij gekomen en dat is dat het in een klein rondje of vierkantje moet passen en dan herkenbaar moet blijven. Voor veel bedrijven en organisaties is dat gelijk al een probleem. De merknaam is niet meer te lezen. Nieuwe en minder bekende merken kunnen niet zonder hun merknaam in het logo en deze is niet altijd zo kort dat het nog leesbaar is als icoon.

Bekende merken zijn iconisch

Er zijn merken die al zo bekend zijn dat ze geen merknaam nodig hebben om herkenbaar te zijn bij de consumenten. Denk aan Nike, Apple, McDonalds en een aantal automerken.

Deze merken kunnen gewoon hun beeldmerk als icoon gebruiken en iedereen weet om welk merk het gaat.

Hoe maak ik mijn profiel dan wel herkenbaar?

Als je logo als kleiner merk of organisatie niet past als icoon dan is het een goed idee om een onderdeel of gedeelte van je logo te gebruiken als profielfoto. Zorg er wel voor dat het een duidelijk en prominent onderdeel is. Gebruik ook kleuren die onderdeel zijn van je huisstijl. Is je profiel dan nog niet herkenbaar als jouw merk, dan wordt het misschien eens tijd om kritisch naar je branding te kijken en te denken aan een restyle van je logo. 

Als Studio Hekwerk een huisstijl ontwerpt houden we er altijd rekening mee dat er ook een icoon is als onderdeel van de branding. Het hele logo past als icoon of er zit een duidelijk herkenbaar element in, zoals we dat gedaan hebben voor C-effect, Rotocoat en Six Word Studio.

In ons blog van juli schreven we over Harley Davidson, daarin vroegen we ons af waarom ze een ‘nieuw’ logo hadden. De reden zou kunnen zijn dat ze ook een duidelijker icoon wilden hebben en dat is dat beeld zeker. Maar pas het dan wel als zodanig toe zeker op je Instagram, daar staat gewoon het complete logo. Misschien moet ik eens een afspraak maken met de marketing director van Harley Davidson ;-).

Frank Kuin
Studio Hekwerk