Scheldestraat 52 • 1823 WB Alkmaar
T 072 750 31 22 M 06 51 32 46 62
contact@studiohekwerk.nl


Onze Google die op het internet is, uw wil geschiede

april 2015 - Google is God wilde ik eigenlijk als titel, maar ik dacht daarmee teveel mensen tegen mij in het harnas te jagen. Dat Google zich als een oppermachtig wezen gedraagt op het internet zal bij veel mensen bekend zijn. Hoe onze website eruit ziet, hoe lang de content is, hoe we navigeren en nog heel veel meer dingen worden bepaald door de Google richtlijnen. Althans we laten het bepalen door Google. Alles voor het heilige gevonden worden. SEO (zoekwoordoptimalisatie) is een soort religie geworden, met de SEO specialisten voorop die als een soort profeten het evangelie van Google prediken.

Wanneer men tegenwoordig een website maakt - of laat maken - is gevonden worden op het internet een heilig doel. Om dit voor elkaar te krijgen moet men de tien geboden van Google volgen, beschreven in de Richtlijnen voor webmasters. Net als bij de traditionele godsdiensten is het Google geloof ook gebaseerd op angst. Er is de angst om niet terecht te komen in de hemel van de heilige Google zoekresultaten als men gezondigd heeft tegen de tien geboden. Iedereen laat zich leiden door de SEO-priesters en verdiept zich in de Google geschriften.

"Starting April 21, we will be expanding our use of mobile-friendliness as a ranking signal. This change will affect mobile searches in all languages worldwide and will have a significant impact in our search results.

Net als met de bijbel kun je sommige woorden van Google op verschillende manieren uitleggen. Neem nou het voorbeeld van de aankondiging van Google om per 21 april mobielvriendelijke sites hoger in de zoekresultaten te zetten. Iedereen die een website heeft en nog niet gedacht heeft aan het mobielvriendelijk maken van deze site schrikt zich een hoedje. Iedereen is bang om niet meer in de zoekresultaat hemel te komen en deze angst wordt aangewakkerd door de angstzaaiers op internet die er een slaatje uit proberen te slaan door nieuwe mobielvriendelijke sites voor deze mensen te maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geldt de verandering alleen maar voor mobiele zoekresultaten, dus alleen maar de resultaten die Google laat zien op je mobiel telefoon en niet de resultaten op je desktop computer of je laptop. Dus als jij vindt dat jouw website niet belangrijk is om bekeken te worden op een mobiele telefoon, dan hoef je helemaal niets te doen en zal je ranking in de zoekresultaten op een desktop computer niet veranderen.

De geschiedenis leert ons dat wanneer een religie een grote schare aanhangers kent er vanzelf een tegenbeweging ontstaat. Zo kreeg je de protestanten toen de Rooms Katholieke Kerk zichzelf te veel macht toe-eigende en ik hoop eigenlijk dat dat ook gebeurt met het geloof in Google. We zijn klaar voor een beweging die er in gelooft dat je een website primair maakt voor je bezoeker. Jij weet wat je bezoeker wil, wat hij of zij wil vinden op je website en hoe jij dat aan hem/haar het beste kan presenteren. En als dat betekent dat je niet op pagina één terechtkomt van de Google resultaten, dan zijn er nog legio andere mogelijkheden om je website onder de aandacht brengen.

Ik zie graag websites die karakter uitstralen, een unieke identiteit hebben en zorgen voor interesse. Wil jij dat ook, laat dat dan weten in een reactie hieronder of neem contact op met Studio Hekwerk om geheel vrijblijvend te praten over mooie interessante websites of hoe je op een andere manier je website onder de aandacht kunt brengen zonder Google.